Microcement / designspackel

 - Ardex Pandomo ger liv åt väggar och golv

Vad är microcement?

Microcement är kort sagt cementpulver och vatten blandat med önskat färgpigment. Det kan också förklaras som lager av cement som läggs ovanpå annat material. Trots att det ändrar hela miljön bygger det bara ca 2-3mm, vilket är helt fantastisk då det i princip inte förändrar några mått. Att lägga microcement tar ungefär 3-5 dagar beroende på underlag och omfattning. Sedan behöver det få torka några dagar innan det är klart. Vid golvbeläggning med microcement på golvvärme får du räkna med lite längre tid. En annan fördel med materialet är att ytskiktet blir helt genomfärgat, vilket också gör materialet slitstarkt och därmed håller sig snyggt en långt tid framöver.

Du kan välja färg fritt utifrån RAL-skalan, vilket är ett Europeiskt färgmatchningssystem som består av 213 färger. Alla de olika färgerna som finns ger dig näst intill oändliga möjligheter att hitta en kulör som passar dig och den miljö du vill skapa. Microcement är i sig själv fin och slät, men det är ett fantastiskt material att leka med strukturer och mönster i. Det går att skapa näst intill vad som helst oavsett om du vill ha mycket liv eller en lugn känsla. Det gör det till ett väldigt spännande och personligt material att använda och det finns helt klart många olika anledningar att använda microcement. Det gäller oavsett om det är hemma, på arbetsplatsen eller i en offentlig miljö du vill göra om.

De olika typerna av microcement eller olika märken som finns på marknaden kan kännas svårt att välja mellan. Vi använder Ardex Pandomo®, originalet av microcement som många sedan försökt efterlikna. Övriga produkter hittar du inte hos oss.

Användningsområden

 • Kontor
 • Foajer
 • Skolor
 • Korridorer
 • Gallerior
 • Museum
 • Offentliga lokaler
 • Hemmiljö

Den hetaste trenden just nu?

På senaste tiden har det här fantastiska materialet inte undgått många som går i bygg- eller renoveringstankar. Har du missat det kanske du hört talas om designspackel eller designbetong, vilket är samma sak. Just nu är microcement riktigt hett, oavsett om det är ett nybygge, en renovering eller för att snabbt putsa upp exempelvis ett tråkigt badrum inför försäljning. Det är minst sagt ett väldigt populärt material och vi förstår precis varför. Även om det är på sista tiden de flesta privatpersoner fått upp ögonen för detta fantastiska material, är det något som är länge och väl använt i branschen. Tidigare har det oftast använts där det behövts och ofta i kombination med kakel. Nu lyfts det snarare fram och skapar ofta stora delar eller hela miljön i rummet.

Du kan använda microcement för att förändra exempelvis badrum på ett enkelt sätt, utan att behöva byta kakel och klinker, som ofta är ett mer krävande arbete. När microcement appliceras på ett nuvarande material tätas och rengörs ytan ordentligt innan lager av cement läggs på. Ofta förknippar man, i alla fall som privatperson, microcement med golv eller badrum. Sanningen däremot är att det går att använda i princip överallt! Det kan vara i köket, hallen, i hemmamiljö, i kontorsmiljö och det går att ha både inomhus och utomhus. Det kan även användas till bord, bänkar, trappor och till det mesta du kan komma på. Här sätter bara kreativiteten stopp.

Fler fördelar med microcement

Microcement kan ses som ett komplement till slipad betong och är ett väldigt prisvärt och hållbart alternativ för att skapa riktigt snygga och funktionella miljöer. Betong lämpar sig heller inte till våtrumsutrymmen, men microcement läggs på ett anpassat tätskikt som gör att det är godkänt i fuktiga utrymmen. Microcement är ett tåligt material med lång livslängd och som också är väldigt lätt att rengöra, inte minst då det är helt fogfritt. En annan fördel är att det går att anpassa strukturen i materialet för att naturligt göra golvet eller en viss yta halkfri. För en riktigt lång livslängd är det vid rengöring viktigt att använda ph-neutrala medel och heller inga starka rengöringsmedel.

Det går att lägga microcement på flertalet material såsom kakel, klinker, trä, gips och laminat. Du kan ha microcement på golv och på väggar. Det går även att lägga på golv med golvvärme, då kräver processen lite längre tid. Med microcement på både golv och väggar finns det många möjligheter och en av dem är att skapa en sömlös design i rummet där golv och väggar binds samman. Microcement är ett extremt lekfullt material som också skapar en modern, urban och lite rå känsla. För den som inte vill ha en rå känsla går det att experimentera med färgskala och struktur för att få fram den önskade känslan och miljön.

Vi rekommenderar att anlita någon med erfarenhet inom microcement. Kontakta oss för mer information och offert.

  *Namn

  *E-post

  Mobil

  Meddelande

  Copyright ­© 2024 AJ Floor Solutions | Logga in | Design & Programmering iByrån