Massagolv/Epoxigolv
Massagolv kallas också för epoxigolv, fogfria golv eller industrigolv. Varje namn ger en ledtråd till varför den här typen av golv så ofta är ett bra val.
Massagolv anspelar på golvmaterialet, en flytande härdplast. Massan fyller ut små ojämnheter i underlaget och du får ett slätt och jämnt golv.
Epoxigolv syftar på den vanligaste plasten vi använder, nämligen epoxi. Andra plaster kan vara acryl, eller polyuretan. Miljön och de krav som ställs på golvet avgör vilket material vi väljer.
Fogfria golv – ja, det är det naturliga resultatet eftersom golvet läggs flytande. Du slipper fogar och skarvar som sliter på vagnar, fordon och ryggar samtidigt som golvet blir mycket lättare att hålla rent.
Industrigolv påminner om att massagolv finns i många industrier. Massagolv klarar allt från hårt slitage och kemikaliepåverkan i tung industri till portäthets- och hygienkrav i livsmedels- och läkemedelsindustrin.
Att installera massagolv är ett hantverk och slutresultatet beror till stor del på hur skicklig golvteknikern är. Med mer än 30 års erfarenhet i ryggen, kan vi analysera vilka påfrestningar golvet ska klara, rekommendera en lösning och installera ett golv med precis rätt funktion för din verksamhet.
Användningsområden
- Industri
- Utomhusmiljö
- Sjukhus
- Skola
- Garage
- Kontor
I vilka miljöer passar massagolv?
Massagolv passar i miljöer där krav på hållbarhet och hygien är viktiga faktorer. Eftersom golven är helt utan skarvar är de också ett bra val där man vill ha ett helt, slätt golv.
Storkök/industrikök: Här utsätts golven bl.a. för vatten, höga temperaturer och kemisk påverkan från socker, syror och fetter. Våra fogfria golv för storkök klarar väta, frekvent rengöring med höga temperaturer och belastning från rullvagnar och andra redskap. Nära stekbord, i chark och liknande kan vi komplettera med extra halkskydd i golvbeläggningen. Golvet är fritt från skarvar och springor där bakterier och smuts annars lätt kan fastna.
Industri: Beroende på industri måste golven klara hårt, mekaniskt slitage från tunga fordon och/eller påverkan av olika kemikalier. Därför är det viktigt att välja ett slitstarkt golv med god kemikaliebeständighet. Våra massagolv bidrar till en ren, säker och trevlig arbetsplats även i tuffa miljöer. Golven kan läggas på asfalt, stål och betong och skyddar underlaget från korrosion, fukt och sprickor. De klarar också olje-, fett- och kemikalieangrepp.
Livsmedelsindustri: Eftersom smuts och bakterier trivs i skarvar och springor är ett fogfritt golv en fördel i den här miljön. Men golvet måste ändå klara regelbunden rengöring med rengöringsmedel eller ångrengöringsmaskiner med temperaturer på upp till 105°C. Det är också viktigt att golvet klarar hög mekanisk påfrestning och att det kan anpassas med olika grader av halkskydd för en säker arbetsplats
Läkemedelsindustri: I den här känsliga miljön måste golvet vara porfritt och lättstädat, krav som våra massagolv kan tillgodose. Vi kan även installera ESD-golv, golv som är elektrisk avledande.
Utomhus: Vi kan lägga massagolv som halkskydd på träbroar eller runt cisterner för att skapa en tät markyta. På lastkajer kan massagolv stoppa erosion så att underliggande betong inte skadas. Dessutom får man ett bättre fäste för att dra tunga vagnar om kajen är fuktig.
Garage: Läs mer om massagolv i parkeringsgarage här >>
Skolor, dagis och sjukhus: Här installerar vi fogfria golv i kök och soprum, utrymmen där hygienen är viktigt. Det är också ett bra val i gångar och kulvertar där man drar tunga vagnar och vill slippa skumpa över skarvar – något som annars sliter på personal och utrustning.
Fördelar med fogfria massagolv
Det finns flera goda skäl att välja massagolv. Generellt är de väldigt slitstarka och lätta att hålla rena. De är vattentäta, klarar temperaturförändringar och om det skulle behövas, är de lätta att reparera.
Egenskaper: Det fina med massagolv är att vi kan påverka golvets egenskaper genom att justera härdplastens komposition. Epoxi finns t.ex. i flera olika sammansättningar som ger golvet lämpliga funktioner. Här är några exempel:
- Halkskydd – ger golvet med viss strävhet.
- Kemikalieresistens – golvet påverkas inte negativt av t.ex. oljor, avfettningsmedel och syror.
- Täthet och porfrihet – ger hög hygienisk standard och stoppar läckage
- Antistatiskt – för att förhindra statisk elektricitet s.k. ESD-golv
Är massagolv ett bra val för ditt nästa projekt?
Kontakta oss gärna med dina frågor!